Wijknieuws

Wijknieuws

 

Heeft u berichten, nieuwtjes of bijzonderheden die u wilt delen met inwoners van de wijken Borgele & Platvoet? Neem dan gerust contact op met: wijkcentrumdeschalm@home.nl of aan de balie van de Schalm.

 

                    Wijkgebouw de Schalm energieneutraal?

Eind februari 2018 zal de Wijkvereniging Borgele-Platvoet, gevestigd aan de Dreef 1 in wijkgebouw De Schalm, 50 jaar bestaan! De voorbereidingen voor het 50 jarig jubileum zijn in volle gang en het feest is gepland op zaterdag 26 en zondag 27 mei. Wij hopen dat de weergoden ons wat gunstiger gezind zijn dan de verwachtingen voor eind februari waardoor we onze mogelijkheden kunnen uitbreiden. Zoals velen van u zullen weten kwam de wijkvereniging vlak voor dit jubileum in zwaar weer door de vergaande bezuinigingsmaatregelen van de Gemeente Deventer op het terrein van Wijk-, Buurt- en Speeltuinverenigingen. Door forse interne bezuinigingsmaatregelen en herziening van ons verhuurbeleid ziet het er naar uit dat we het tot 2020 financieel kunnen redden mits er geen grote tegenvallers op ons pad komen. Om ook na 2020 nog over een mooi, verzorgd en veilig pand te kunnen beschikken zijn er echter investeringen nodig die we niet, zoals voorheen, met eigen middelen kunnen financieren. Dit zijn onder andere de vervanging van de dakbedekking en het vervangen van de 4 CV ketels die ons wijkgebouw op temperatuur moeten houden, in de komende koude maanden zeker geen overbodige luxe. Als wijkvereniging hebben wij ook een voorbeeldfunctie als het gaat om duurzaamheid, hetgeen zich uit in bijvoorbeeld de oplaadplek voor fietsen maar ook kleine maatregelen zoals het uitreiken van de plastic zakken waar plastic en drankverpakkingen mee ingezameld kunnen worden. Het bestuur onderzoekt momenteel de mogelijkheden of wij ons prachtige wijkgebouw energieneutraal kunnen maken. Dat wil zeggen dat we minimaal net zoveel energie opwekken als dat we gebruiken. Het ideale plaatje is dat we geen gasaansluiting meer nodig hebben en dat alle electriciteit die we gebruiken afkomstig is van zonnepannelen in plaats van steenkoolgestookte energiecentrales om hiermee een positieve bijdrage te leveren aan het milieu. Om dit te kunnen realiseren zijn er investeringen nodig zoals onder andere: vervanging van de dakbedekking, aanschaf en installatie van zonnepannelen en vervanging van de CV ketels door een alternatieve oplossing zoals bijvoorbeeld een powerunit. Om het benodige geld bij elkaar te krijgen zullen we een beroep gaan doen op fondsen, de Gemeente Deventer, sponsoren en de wijkbewoners (bijvoorbeeld door middel van crowdfunding). Als er lezers zijn die ervaring hebben op het gebied van energieneutraal (ver)bouwen en/of fondsenwerving of andere nuttige terreinen die het bestuur willen ondersteunen in dit traject dan wel tips hebben voor ons dan horen we dat graag!

 

 

 Sjoelen op vrijdagochtend

Tijdens de koffieochtend op vrijdagmorgen is het mogelijk om te sjoelen. Sjoelen is een Nederlands gezelschapsspel en sport, waarbij de spelers in drie beurten 30 schijven door vier kleine gleufjes op het einde van de plank moeten schuiven. De eerste keer wordt met alle schijven geschoven, de tweede en de derde keer met de schijven die nog niet in een vakje beland zijn. De schijven krijgen het aantal punten van het vak waar ze in terechtgekomen zijn (2-3-4-1).Iedereen is welkom om mee te doen, deelname is gratis. We spelen van 09.00 tot 12.00 uur.

 

Darten in de Schalm.

Sinds begin mei kan er op zondagavond van 19.00 tot 22.00 uur gedart worden in de Schalm. We zijn nu ruim een maand bezig en we vinden het leuk dat het groepje darters per week groter wordt! Er is echter nog ruimte voor nieuwe spelers en uiteraard zijn geïnteresseerden meer dan welkom om te komen suporten. We spelen in de hal en er zijn verschillende spelvarianten mogelijk. Het speelgeld bedraagt 1 euro en bij voldoende deelnemers wordt er ook een hapje geserveerd. De bar is deze avond ook geopend en bij mooi weer staat het terras buiten voor de liefhebbers. Wij begroeten u graag op deze avond om mee te doen aan deze razend populaire sport.

Koffieochtend.

Er even tussen uit, zin om eens met iemand praten over van alles en nog wat? Liever de krant lezen of een gezelschapsspel spelen? Dat kan in de gezelligste huiskamer van Borgele ! Uiteraard ontbreken een vers kopje koffie of thee niet. Dankzij de spontane inzet van enkele nieuwe vrijwilligers kunnen we dit doen van maandag t/m vrijdag van 09.00 tot 12.30 uur. De entree is gratis en iedereen is welkom. De prijs van de thee en koffie is 1,50 euro per kopje.

 

Oproep vrijwilligers voor de Denktank!

Als activiteitencentrum zijn we altijd bezig om leuke activiteiten te bedenken en te organiseren die u als wijkbewoner aanspreken. Om dit te realiseren staan we altijd open voor suggesties en leuke ideetjes. Wij proberen dit te doen voor mensen van jong tot oud. Na de zomerstop en de start in september willen we graag in contact komen met vrijwilligers die het leuk vinden om zo eens per maand bij elkaar te komen en eens lekker gaan brainstormen wat we het komend jaar allemaal kunnen gaan doen. Dankzij de bezuiniging die we van de gemeente opgelegd hebben gekregen ligt de uitdaging op zo leuk mogelijk met het gebruik van zo min mogelijk geld. Ben je een creatief denker en vind je het leuk om hier aan mee te doen Stuur dan een e-mailtje aan wijkcentrumdeschalm@home.nl t.a.v. Richard Mekenkamp met daarin je naam en telefoonnummer, dan sturen we je in september een uitnodiging om eens bij elkaar te komen.