Buurtmuseum

Buurtmuseum

Sinds Krasse Fratsen actief is in de wijk, zeiden verschillende mensen ons te zoeken naar een expositieruimte voor hun creatieve werk of hun verzameling. Want verzamelen en maken is leuk, maar nog leuker om het ook aan anderen te kunnen laten zien. Het is de bedoeling dat we met een team van wijkbewoners ieder jaar zo’n 8 exposanten vinden die hun werk of verzameling willen delen. In iedere Schalmei (de buurtkrant) worden steeds de exposanten van de komende periode voorgesteld. Elke expositie wordt feestelijk geopend. En natuurlijk hoort bij elke expositie een verhaal. De exposant vertelt zelf of vraagt iemand om een lezing te verzorgen.

Bent u amateurkunstenaar, schildert u, maakt u foto’s of bijzondere handwerken? Hebt u een bijzondere verzameling, bijv. theelepeltjes, vingerhoeden of oude muziekinstrumenten? Bent u een reiziger en hebt u prachtige reisverslagen in beeld en verhaal? Of vindt u het leuk om te kijken naar de creatieve uitingen en verzamelingen van uw buurtgenoten? Dat treft. Want u kunt vanaf 26 mei 2018 terecht in het nieuwe Buurtmuseum Borgele-Platvoet. Het Buurtmuseum krijgt een opvallende plek in de hal van Wijkcentrum De Schalm.

 

 

Kijk naar de foto en je ziet het: het straalt af van deze Krasse Fratsers uit Zandweerd, Borgele en Platvoet. Het zijn amares, oftewel echte liefhebbers van het uitoefenen van de teken- en schilderkunst. Iedere maandagmiddag wordt er in De Schalm druk gepraat, gekeken, bekeken, aan papier gesnuffeld, geroerd in potten, gesmeerd op doeken… er wordt water gedragen, lijnen worden getrokken, vlekken weggewerkt en zolang de penselen gereinigd worden in het verfwater en niet in de kopjes koffie of thee, gaat het goed en gaat het beter!!! Volgens de schilders is het ook vooral de goede leermeester – Charles Michels – die bij hen de liefde voor het schilderen doet groeien. Het gezelschap is zéér gevarieerd, van middeljong tot jong bejaard. Juist de combinatie van hun zo verschillende talenten maakt het hartstikke leuk om te exposeren met werken die zo verschillend maar ook verbluffend schoon zijn. Deze 12 mensen maken vol passie en overgave schilderijen bij de vleet. Zij werken aan steeds nieuwe opdrachten, waarbij nu eens je verftechnieken verbeterd worden, dan weer de fantasie en creativiteit aan het werk worden gezet. Ze schilderen vooral voor zichzelf … en ook een beetje voor een ander! Deze mensen zijn niet bang  om vlekken te maken of te krijgen  (op je kleren) en vooral niet bang om fouten te maken. Ieder werkt in zijn/haar eigen stijl, zodat het totaalbeeld er een is van variatie en verrassing! Naast het werk van deze Krasse Fratsen-schilderclub heeft deze expositie ook weer beeldend werk. Wij stellen graag het Glasatelier WenT – van Wiljo en Tineke aan u voor. Zij maken glaskunst met een kleine K, want Wiljo en Tineke houden van tastbare toegankelijke kleinkunst, geënt op dagelijkse tafereeltjes. Weergegeven met humor, steeds luchtig en mooi lichtdoorschijnend en altijd kleurrijk! Of elegant en chique met een rand van lood. Of lekker gek als Picasso en Miro. Echt kunst om aan iemand kado te geven, bijvoorbeeld voor Moederdag?  Of gewoon, omdat het kan. www.wentglasatelier.nl

De Expositie Met Passie & Overgave is in Buurtmuseum Borgele te zien. En is vrij toegankelijk tijdens openingsuren van De Schalm.

 De foto’s zijn van onze huisfotograaf: Dick Hogetoorn.