Verduurzamen Schalm

Verduurzamen Schalm

Verduurzamen - BorghHave

Een wens van het bestuur van de wijkvereniging Borgele-Platvoet: het verduurzamen van de schalm.

Het verduurzamen van het pand heeft veel voordelen. Niet alleen voor ons milieu, maar ook voor onszelf. Je kunt flink wat geld besparen als je het pand verduurzaamt. Niet alleen op de energiekosten, maar ook op de waarde van het pand. Voor het nemen van deze duurzaamheidsmaatregelen, moet je wel eerst investeren.

Het bestuur heeft begin 2024 besloten over te gaan tot het plaatsen van zonnepanelen op het dak van de Schalm om hiermee de energiekosten drastisch te verlagen. Deze investering zal grotendeels gefinancierd worden met een lening, waarbij de maandelijkse lasten lager zullen zijn dan de besparing op de energie kosten. In maart 2024 zijn er 84 zonnepanelen op het dak van de Schalm gelegd.

In het voorjaar heeft de wijkvereniging tevens alle verlichting in de openbare ruimte (uitgezonderd de grote zaal) laten vervangen door ledverlichting. Een flinke besparing op de energie rekening. De verlichting in de grote zaal wordt in een later stadium -eind van dit jaar vervangen-. Dit is gedaaan door Klusservice Deventer.

Het bestuur heeft-om verdere plannen -omtrent de verduurzaming van de Schalm te kunnen financieren- aanvragen gedaan bij diverse instanties voor subsidies hiervoor. Dat is gelukt.

De wijkvereniging Borgele-Platvoet heeft een Warmte Boost bijdrage mogen ontvangen! Met deze financiële impuls van € 25000,= kan Wijkvereniging Borgele-Platvoet het pand verduurzamen en zich ontwikkelen tot een duurzame inspiratieplek voor de wijk. Het Programma WarmteBoost is een gezamenlijk initiatief van de Postcode Loterij, Buurtfonds, Katalys, LSA Bewoners, Oranje Fonds en de Landelijke Vereniging voor Kleine Kernen. Door het programma kunnen ontmoetingsplekken hun energiekosten verlagen en een duurzaam toekomstperspectief krijgen. Het programma wordt mogelijk gemaakt door een bijdrage van de Nationale Postcode Loterij. Ook kunnen wij nog beschikken over een bijdrage van de RVO van € 7650,- welke eveneens gebruikt zal worden voor de warmtepompen.

Met een Warmte pomp helemaal van het aardgas af: dat kan met een volledig elektrische warmtepomp. Hij doet alles wat je oude cv-ketel ook doet: je pand verwarmen én warm water leveren. Maar dan duurzamer, je CO2-uitstoot voor verwarming daalt met zo’n 50 tot 65 procent. Zo kun je jouw pand heel klimaatbewust all electric maken. De Schalm heeft een tweetal warmtepompen laten plaatsen