Algemene Berichten

Algemene Berichten

Verhalen over littekens van oorlog 
Het 4 mei comité van Deventer is op zoek naar verhalen over de doorwerking van oorlog in het leven van gewone mensen. De nadruk ligt op getuigenissen van inwoners van Deventer die de Tweede Wereldoorlog of andere conflicten na die tijd persoonlijk hebben meegemaakt. De verhalen krijgen een plaats in de herdenking van 80 jaar vrijheid.  
Vanaf het najaar van 2024 staat Nederland stil bij het einde van de Tweede Wereldoorlog 80 jaar geleden. Het Nationaal comité 4 en 5 mei heeft het initiatief genomen voor het landelijke herdenkingsprogramma Op weg naar 80 jaar vrijheid. De herdenkingen in Deventer sluiten daarbij aan. ‘We staan stil bij alle slachtoffers die als gevolg van de Tweede Wereldoorlog en andere gewapende conflicten sinds die tijd zijn gevallen’, stelt Hester Scholten, voorzitter van het 4 mei comité. ‘De littekens van deze conflicten zijn nog steeds zichtbaar en werken ook door in de huidige generaties. Wij willen graag aandacht geven aan bekende en nog onbekende verhalen.’ 
Het comité verbindt het herdenken van het verleden ook aan de actualiteit. Scholten: ‘Deventer heeft sinds april 1945 de vrijheid terug, maar we zien in de wereld van nu wat de impact van oorlog is op mensen die net als wij in vrede willen leven. Oorlog is een bron van pijn en verdriet en tekent slachtoffers voor het leven. We moeten eraan werken om de ander ruimte te bieden en onze democratie te bewaken.’ Samen met partners uit Deventer werkt het comité aan een aansprekend herdenkingsprogramma. Vooral scholieren krijgen daarbij een prominente rol.
Om woorden te geven aan het belang van vrijheid en democratie roept het comité Deventenaren op om hun ervaring met oorlogssituaties te delen. Zowel jong als oud, gewortelde als nieuwe Deventenaren, iedereen komt in principe in aanmerking. ‘We gaan zorgvuldig en gepast met deze persoonlijke verhalen om’, verzekert Scholten. De verhalen komen op een website en eventueel in een film terecht. Belangstellenden kunnen contact opnemen via info@4meideventer.nl.

   

(tijdelijke foto)

Het Fratsenkoor zoekt nieuwe leden,

Het Fratsenkoor bestaat uit wat oudere zangers en zangeressen,  wij zingen iedere vrijdagmiddag in de grote zaal van de Schalm. Wij zijn op zoek naar dames en heren die graag zingen onder begeleiding van een ervaren dirigente met muzikale ondersteuning van een accordeonist. Het repertoire bestaat uit over het algemeen populaire liederen in verschillende talen. Af en toe treden we ook op, zoals onlangs het Kerstconcert in de Bloemendal. Interesse? Kom eens binnen op vrijdagmiddag om kennis met ons koor te maken. Vanaf 13.00 uur is de zaal open voor een praatje en om 13.30 gaan we zingen. Tussendoor een kleine pauze en om 15.00 uur sluiten we af. Voor nieuwe zangers is het de eerste drie keer gratis en daarna 4 euro per keer.
Voor verdere informatie kunt u terecht bij

H van Egmond Tel:  06  81 25 99 81

 

Yoga en klankschaalavonden 2023/2024

 

Klankschaaltherapeut Gerard Somer en Yogadocente Gerreke van den Bosch zijn erin geslaagd om voor hun populaire yoga en klankschaalevent een vaste locatie en tijdstip te vinden. Vanaf september worden de avonden gehouden in de grote zaal van wijkgebouw de Schalm aan de Dreef 1, op iedere laatste vrijdag van de maand. De totale opbrengst gaat in zijn geheel naar de Tara stichting en is bestemd voor het Kloosterziekenhuis in Mundgod in Zuid India.
De avond start met Tibetaanse Yoga gevolgd door Yoga Nidra. Gerard opent rond half 8 zijn klankschalenconcert. Je kunt het klankconcert liggend of zittend ervaren, op een matje met een dekentje en kussentje (zelf meenemen). Laat je meevoeren tijdens deze mooie reis en ‘Luister met je lichaam’. De kosten zijn 10,00 euro per persoon. Opgeven brengt betalingsverplichting met zich mee omdat het voor een goed doel is. Wacht niet te lang want vol is vol! Aanmelden via info@yogadeventer of via 06-28318622.
Data:
29  september
27 oktober
24 november
26 januari
23 februari
29 maart
26 april
31 mei
Wandeltips voor jong en oud | Ontdek de leukste wandelingen en wandelroutes op Wij Wandelen
     

 

Dinsdagmiddag vanaf 15.45 uur tot 16.45 uur, afstand 5 km.
Na afloop koffie drinken bij sportschool Akdeniz.
Woensdagochtend 10 km. Start om 9.00-11.30 uur. Halverwege pauze.
Startplaats beide dagen is bij sportschool Akdeniz aan de Nijhoffgaarde.
Meer info Fokke en Monica Linssen, 0570-615060 of 06-42416287.  Mailadres foli50@ziggo.nl.

 

Een gezellige groep mensen oefent elke dinsdagmorgen in  de Schalm van 09.30 tot 10.15 uur voor behoud van conditie en beweeglijkheid
INTERESSE?
MELD U BIJ DE SCHALM

0570 670731
of
 wijkcentrumdeschalm@home.nl