Beurzen en Evenementen etc.
Ter gelegenheid van de 80-jarige bevrijding van Deventer en regio, organiseert Sociëteit De Hereeniging in samenwerking met een conservator, de bijzondere tentoonstelling ‘Deventer in oorlogstijd en 80 jaar bevrijd’. Deze expositie vindt plaats van 10 april tot en met 12 april 2025 in de Hereeniging aan de Grote Poot 2 in Deventer met als afsluiting het bevrijdingsconcert. De tentoonstelling en overige activiteiten zijn vrij toegankelijk.
Het programma start op donderdag 10 april om 10:00 met een kranslegging bij het Twentol-monument door de burgemeester van Deventer Ron König en voorzitter van de Hereeniging Ivo Matser in aanwezigheid van familie van de verzetsstrijder J.J. Bennebroek Evertsz (1923-1945), scholieren, genodigden en overige belangstellenden. Daarna wordt om 11.30 uur de tentoonstelling in de Hereeniging officieel geopend door wethouder Rob de Geest en Ivo Matser onder begeleiding van pipes and drums.
Wat is er te zien?
Naast de unieke collectie van verzamelaars, zijn er oorlogsvoorwerpen en verhalen van inwoners van Deventer en regio Salland en Achterhoek te zien en te horen, waaronder militaire voorwerpen van het Nederlandse leger (mobilisatie en de meidagen van 1940) en van de Duitse bezetters en de Canadese bevrijders, zoals helmen, militaire uitrustingstukken en documenten.
Een greep uit de bijzondere stukken die te zien zijn: Het jeepvlaggetje, foto’s en een oorlogstrofee van brigade-generaal Thomas Graeme Gibson (1908-1986); uniformjassen van de Deventer bevrijders Nick Janicki en Ken Little van het Canadian Scottish Regiment; vliegtuigonderdelen van een in de omgeving van Deventer gecrasht Amerikaans B-17G en een Duits Me 262 vliegtuig; een Britse Royal Enfield motorfiets uit 1944; V1-lanceerbaan onderdelen en Canadese en Duitse voorwerpen te relateren aan de bevrijding van Deventer en de wijde regio, o.a. van Operatie Cannonshot, de Canadese IJsseloversteek tussen Gorssel en Wilp.
Overig programma
In het gebouw van De Hereeniging zijn deze drie dagen verschillende activiteiten. Er zijn lezingen, presentaties en voorlezen uit dagboeken. In digitale presentaties door de Stichting Gilde Beeldarchief Deventer is uniek beeldmateriaal over Deventer in oorlogstijd te zien. Deventenaren vertellen op beeld over de oorlog en bevrijdingstijd.
Op 10 april om 16.00 uur verzorgt het Gilde 2 thema stadswandelingen, waar plek is voor 20 personen per wandeling.
Op vrijdag 11 april komt er eervol bezoek speciaal uit Canada naar de tentoonstelling. Lois Kehoe (geboren Keefler), de 94-jarige dochter van de generaal-majoor Ralph Holley Keefler, commandant van de 3de Canadese Infanterie Divisie, bezoekt samen met haar zoon en dochter De Hereeniging. Keefler gaf brigade-generaal T.G. Gibson de opdracht om Deventer en haar omgeving te bevrijden.
Bevrijdingsconcert op zaterdagavond 12 april
Sociëteit de Hereeniging viert op zaterdag 12 april 2024 de vrijheid met een feestelijk bevrijdingsconcert door het Deventer Modern Orchestra. Dit gratis evenement vormt de afsluiting
Oorlogsvoorwerpen gezocht voor inventarisatie en unieke tentoonstelling in Deventer
Sociëteit De Hereniging organiseert in samenwerking met een verzamelaar een bijzondere tentoonstelling: “Deventer in oorlogstijd en 80 jaar bevrijding. Deze educatieve expositie vindt plaats van 10 tot en met 12 april 2025 in het sociëteitsgebouw aan de Grote Poot in Deventer. Om deze geschiedenis tot leven te brengen, is de organisatie op zoek naar oorlogsobjecten die bij particulieren bewaard zijn gebleven. Wij roepen inwoners van Deventer en omliggende plaatsen op om bij te dragen aan deze tentoonstelling door hun oorlogsvoorwerpen beschikbaar te stellen voor inventarisatie en eventuele expositie.
Wat zoeken we?
Gezocht worden militaire voorwerpen van de Nederlandse, Duitse en Canadese legers, zoals bijvoorbeeld: helmen, uniformen, petten, emblemen, insignes/medailles, speldjes, uitrustingsstukken, zoals: (patroon-)tassen, riemen, verrekijkers, gasmaskers, schoeisel, militaire gereedschappen, bajonetten, gevechtsmessen, (sier-)dolken, oorkondes, communicatie apparatuur, zoals radio´s en veldtelefoons, munitiekisten, vaantjes, vlaggen, blikken, (staf-)kaarten uit de oorlogstijd et cetera. Daarnaast bestaat er ook belangstelling voor oorlogsspullen die te maken hebben met het verzet, collaboratie, het dagelijkse leven in bezettingstijd en de bevrijding door de Canadezen. Documenten, zoals brieven, affiches, pamfletten, kranten, persoonsbewijzen en foto´s zijn tevens welkom. Mocht u verhalen kennen uit die tijd, of iemand weten die geïnterviewd kan worden, kunt u dat ook doorgeven aan ons.
Voor inventarisatie, aanmeldingen voor bruiklenen, verhalen en tips of het vinden van een goede bestemming voor oorlogsvoorwerpen kunt u vrijblijvend contact opnemen met de organisatie. Ook als u meer over uw objecten wilt weten staan wij u graag te woord. Op afspraak komen wij naar u toe.
Contactgegevens
Voor meer informatie, aanmelding of vragen kunt u contact opnemen met:
• Sociëteit De Hereeniging
• Ans Bosman (projectleider)
• Telefoon: 06-51951174 of 06-10246817 • E-mail: activiteiten@hereeniging.nl / deventer4045@gmail.com
Jeannette Kershof,
Communicatie | Sociëteit De Hereeniging